Önkéntesek tisztították meg a partszakaszt

2017.06.06. 11:59

Indiában nem ritkák a szeméttel teleszórt partszakaszok. Ilyen volt valaha Mumbai Versova nevű strandja is, ahol rengeteg hulladék borította a területet, de helyi önkéntesek együttes erővel megtisztították.

aafroz2.jpg

A történet ott kezdődött, hogy Afroz Shah, egy mumbai ügyvéd a környékre költözött két évvel ezelőtt. Elborzasztotta, hogy a valaha festői partszakaszt évek óta illegális hulladéklerakónak használták, amely így a város legszemetesebb strandjává vált. Volt, ahol másfél méter magasan állt a műanyag – mesélte a CNN-nek. Míg legtöbben csak magukban fortyognak és mérgelődnek, Afroz tenni akart valamit. „Meg kell védenem a környezetemet, és ehhez a terepen kell tennem valamit” – mondta az ügyvéd.

Egy szomszédjával kezdte el takarítani a partot, ahogy azonban múltak a hónapok, egyre többen csatlakoztak hozzájuk.Voltak, akik lapáttal pakolták a szemetet, mások a homokból túrták ki a darabokat. A projekt egyre nagyobb nyilvánosságot kapott, és több mint ezer önkéntes szállt be a helyi vállalatoktól az iskolákon keresztül, filmsztárokig. 85 hét alatt összesen 5 ezer tonna hulladékot szállítottak el, a csapat ezen felül 52 nyilvános vécét tisztított meg, és 50 kókuszpálmát is elültetett. A strandra rá sem lehet ismerni.

Május 20-án Shah egy olyan fotót tett közzé Twitter-oldalán, amely egy csodálatos tengerpartot ábrázol. Ezt írta hozzá: “Megtettük a mi részünket. Meg kell őriznünk.”

aafroz1.jpg

A projekt az ENSZ figyelmét is felkeltette, amely a Föld Bajnoka kitüntetést adta Shahnak. De gratulált az indiai miniszterelnök is a sikerhez, amely másokat is arra ösztönözhet, hogy maguk is tehetnek a környezetük védelméért.

 

Forrás: utajovobe.eu