Hol segítünk?

Az önkéntes lehetőségekről helyben is érdeklődhet az Önkéntes Centrumokban , Önkéntes Pontokon, vagy a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házakban . Kérjük, hogy az irodák személyes felkeresése előtt az ügyfélfogadással kapcsolatosan érdeklődjön az irodák által megadott elérhetőségek valamelyikén!

Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózata

A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak országos hálózatának kiemelt feladata a társadalmi attitűdformálás, a meglévő előítéletek leküzdése, az előítéletesség kialakulásának megakadályozása elsődlegesen a gyerekek és az ifjúság körében. , Emellett a megyei irodák szerepet vállalnak az esélyteremtés területén tevékenykedő civil és egyéb szervezetek, valamint az önkormányzatok és munkáltatók közötti partnerség-építésben, pályázati programok generálásában, szakmai műhelyek, képzések, konferenciák, tréningek, családi életre nevelő programok, gyakorlati családsegítő szolgáltatások szervezésében.
Az önkéntességhez kapcsolódóan feladatuk az önkéntes tevékenység népszerűsítése, az önkéntesség kultúrájának terjesztése, valamint kampányszerű önkéntes programok szervezése és megvalósítása.

A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózata 19 megyei és 1 fővárosi esélyteremtési irodából épül fel.

A hálózatról további információt talál, valamint a megyei irodák elérhetőségeit megtalálja az alábbi OLDALON.

Önkéntes centrumok

2009 és 2010 folyamán az Új Széchenyi terv (TÁMOP 5.5.2) keretében az önkéntesség kultúrájának elterjesztését célzó pályázati kiírások eredményeként létrejött az önkéntes centrumok hálózata.
Az önkéntes centrumok hálózata az önkéntesség megyei szintű fejlesztésére koncentráló szolgáltató-fejlesztő hálózat, amely egységes színvonalú tudásbázist és támogatást jelentett a helyi/térségi szinten megvalósuló önkéntes programok megvalósításához. A megyei centrumok alapszolgáltatásai a következők voltak: önkéntesek közvetítése, információszolgáltatás az önkéntességről, aktualitásairól, képzések és felkészítések (az önkéntesek és a fogadó szervezetek, önkéntes koordinátorok számára is), önkéntesek és a szervezetek érdekérvényesítése, önkéntesség népszerűsítése, országos szintű programok megyei koordinációjában történő szerepvállalás.
Az önkéntes centrumok programidőszaka lejárt, jelenleg eltérő intenzitással működnek. Ezért kérjük, hogy személyesen történő felkeresés előtt az ügyfélfogadással kapcsolatosan érdeklődjön a centrumok által megadott elérhetőségek valamelyikén!

A centrumokról további információt talál ITT.

Önkéntes pontok

2011-2013 folyamán, az Új Széchenyi Terv (TÁMOP 5.5.2.) keretei között meghirdetett, az önkéntesség elterjesztését szolgáló pályázati felhívások eredményeként 102 szervezet részesülhetett összesen mintegy 1,7 Mrd Ft összegű támogatásban. A nyertesek önkéntes pontok működtetése mellett konkrét, helyi önkéntes programok megvalósítását is vállalták, amelyek által a helyi lakosok széles köre ismerhette meg önkéntesként, vagy az önkéntes program által nyújtott szolgáltatás kedvezményezettjeként az önkéntes tevékenység előnyeit, hasznosságát.
Az önkéntes pontok többek között önkénteseket toboroztak és közvetítettek, fogadó szervezetekkel vették fel a kapcsolatot; önkéntes akciókat szerveztek, melyek során speciális önkéntes feladatok esetén képzést szerveztek az önkéntesek részére (pl. önkéntes egészségőr: felkészítésüket követően ingyenes vércukormérést tartanak, és egészségtudatos tanácsokkal látják el a lakosságot). Mentori hálózatot alakítottak ki és működtettek, valamint az önkéntes programban önkéntes tevékenységet végzőket napi szinten segítették.
Az önkéntes pontok programidőszaka lejárt, jelenleg eltérő intenzitással működnek. Ezért kérjük, hogy személyesen történő felkeresés előtt az ügyfélfogadással kapcsolatosan érdeklődjön a pontok által megadott elérhetőségek valamelyikén! Ezeket a jobb oldali menüsávban, az Önkéntes Pontok elemre kattintva érheti el!