Pro Voluntarius díj

Pro Voluntarius díj

A DÍJ (26/2016. (IX. 8.) EMMI RENDELET AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERE ÁLTAL ADOMÁNYOZHATÓ ELISMERÉSEKRŐL)

A Nemzeti Önkéntes Stratégia meghatározott intézkedési tervével összhangban az önkéntes tevékenység társadalmi elismerése céljából az Emberi Erőforrások Minisztériuma megalapította a Pro Voluntarius díjat.  A díj az önkéntesség, a közjó ellátása, valamint a fiatal generációk önkéntességre nevelésében végzett kiemelkedő szakmai teljesítmény, tevékenység elismerésére, valamint azok számára adományozható, akik közösségszervező munkájukkal kiemelkedőt alkottak, munkájukkal a civil szervezetek, az adományozás kultúrájának fejlődését elősegítették vagy más módon támogatták.

A díj természetes személyeknek, önkormányzati, egyházi vagy civil szervezeteknek, közintézményeknek adományozható. A díj átadására az Önkéntesek Nemzetközi Napja (december 5.) vagy egyéb kiemelkedő szakmai esemény alkalmából kerül sor. Az első átadóra 2013-ban került sor.

2013-as díjazottak

Pro Voluntarius díjban részesült Nagypál Julianna a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola tanítója és hitoktatója, Vadász Bálint katasztrófa koordinátor és krízis projektvezető, a Szer-telen Fiatalokért Szolnok Közhasznú Egyesület és a „Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület a Koraszülött Gyermekekért és Családjaikért.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott Korossy Józsefné a Szent Erzsébet Caritas önkéntese, Bartos Erika mesekönyv író és illusztrátor, Joó Beatris a KAPOCS főszervezője, Dr. Korondi Klára a Szerencsi Református Nőszövetség elnöke és a Szerencsi Rászorultakért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Pázmánd Község Önkormányzata, valamint a Szépművészeti Múzeum.

Az átadóról készült videó:

2014-es díjazottak

Pro Voluntarius díjban részesült a Gödi Piarista Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Mentor Csoportja, Szabóné Kállai Klára, a békéscsabai Pszichológiai Tanácsadó és Mentálhigiénés Gondozó klinikai szakpszichológusa, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke, Velkey Balázs Ferenc, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium igazgatóhelyettese, illetve a Pécsi Szociális Háló Egyesület.

Az átadóról készült videó:

2015-ös díjazottak

Pro Voluntarius díjban részesült a Bátor Tábor Alapítvány, a Béthel Alapítvány, és Schifler Anna Erika az Ökumentikus Segélyszervezet önkéntese.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület, Hegedűs József a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Tápióbicskei csoportjának alapító vezetője, Kreicsi Mária Ilona a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni alapszervezetének elnöke, Kum Dominik a  Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat Egyesület képzett strandi önkéntes vízimentője, Dr. Varga Éva, a Szent János Kórház és Egyesített Észak-Budai Kórházak főorvosa.

2016-os díjazottak

Pro Voluntarius díjban részesült a Villum Alapítvány, Kisgyőri Roland az Emberi Erőforrások Minisztériuma Esélyteremtési Főosztályának főosztályvezetője, Wolf Katalin énekesnő, dr. Szabó Iván ügyvéd, Illés Csaba a zalaegerszegi Mindszenty-iskola gimnáziumi tanára és Náray-Szabó Gábor kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítője.

2017-es díjazottak

Pro Voluntarius díjban részesült a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány, a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságit Mentő Misszió Drogterápiás Otthona (röviden: MRE KIMM Drogterápiás Otthona), és az Otthon Segítünk Alapítvány.

2018-as díjazottak

Pro Voluntarius díjban részesült Tatai Tamás, a tatabányai Alzheimer-kávézó alapítója, a mosonmagyaróvári demenciabarát város egyik kezdeményezője, Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért alapítója, valamint Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, aki évek óta hirdeti az önkéntesség fontosságát és tevékeny részese az önkéntesség építésének.