Amit az önkéntességről tudni érdemes

2019. 03. 14.

Mi számít önkéntességnek?

Önkéntesség alatt rengeteg különböző tevékenységre gondolhatunk, ezért nem egyértelmű, hogy mit is takar pontosan a fogalom. A Századvég Intézet 2018-as kutatásában megfogalmazott definíció szerint önkéntességnek nevezhető:

„Minden olyan jellegű aktivitás, amelyet az egyén önszántából, ingyen, ellenszolgáltatás nélkül más, családján, rokonán kívüli személy, személyek vagy a közösség javára végez.”

Tehát önkéntesség lehet akár a környezetünkben, szomszédságunkban élők megsegítése, vagy a saját utcánkban végzett másfél órás szemétszedés is.

Önkénteskedni bárhol, bármikor lehet!

Az önkéntes szervezetek, programok és projektek több odaadást igényelnek az embertől, ugyanakkor általuk nagyobb élményekben lehet részünk. De nem csak formális módja létezik az önkéntességnek. Bőven elég kicsiben, a saját lehetőségeinkhez mérten gondolkozni és cselekedni. Segítségünket nem csupán civil szervezeteknek ajánlhatjuk fel, magánszemélyeknek, állami intézményeknek, a szomszédságnak vagy akár nagyobb helyi közösségeknek is. Fontos felismerni, hogy az önkéntességre nem ingyen munkaként kell tekinteni, résztvevőként te is sokat profitálhatsz belőle.

Hogyan segítenek az önkéntesek?

Az önkéntesek egyharmada alkalmi, vagy folyamatos tevékenységek formájában, másik harmada pedig fizikai feladatok elvégzésével segít a környezetén. Jellemző továbbá a természetbeni támogatás – ez tipikusan adománygyűjtést jelent – de előfordul szabadidőtöltés és szórakoztatás körébe tartozó önkéntesség is. Többen jelentkeznek betegápolási-egészségügyi feladatok betöltésére, vagy éppen saját szaktudásukat ajánlják fel ellenszolgáltatás nélkül.

Hozzáállás kérdése

A magyar társadalmon belül igen vegyes az önkéntesség megítélése. A 2018-as kutatásban megkérdezett aktív önkéntesek szinte teljes egyetértésben számoltak be, hogy a környezetük nagy mértékben elfogadó és támogató munkájukkal kapcsolatban. Azoknak a körében, akik ritkábban önkénteskednek, már láthatóan kevésbé érzékelhető a közeg elismerő hozzáállása, ellenben a semleges attitűd – bár még nem haladja meg a pozitív viszonyulás értékét – már érzékelhetően nagyobb arányú.

Az önkéntesség népszerűsége tehát nagyban összefügg azzal, hogy mennyit tudunk magáról a tevékenységről. Azok, akik jobban informáltak, alapvetően pozitív módon viszonyulnak a kérdéshez, míg, akik kevésbé informáltak inkább semlegesen, vagy elutasítóan gondolnak az ilyen jellegű munkára.

A jó példa ragadós

A kutatási eredmények rámutatnak egy érdekes hálózatosodási mechanizmusra is: az önkéntesség népszerűségének növelése főként a személyes kapcsolatokon keresztül működhet eredményesen, ami azt jelenti, hogy minden önkéntes egy-egy lépést jelent a pozitív megítélés elterjedése felé. A támogató attitűd pedig ösztönzi az emberek részvételét, tovább gyarapítva a segítők számát. Röviden összefoglalva, az önkéntesség népszerűsége még több részvevőt vonz, akik pedig tovább terjesztik a tevékenység jó hírét. A mechanizmus kulcsa pedig az egyszerű tanulság: önkénteskedni jó!

Segítség kell, hogy belevágj?

Az első és legfontosabb lépés, hogy nézz körbe a környezetedben, hiszen biztos tudsz valahol segíteni. Ez után döntsd el, milyen ügyet szeretnél támogatni, vagy épp mely ismerőseiddel dolgoznál együtt, esetleg milyen területeken próbálnád ki magad.

Ha egyedül nehezen találsz megfelelő lehetőséget, a keresésben is segítségedre lehetünk: ide kattintva számos önkéntes lehetőség közül válogathatsz.