"Bevetésből" fél tonna zöldség került a hajléktalanszállók lakóinak asztalára

2018. 08. 28.

"Bevetésből" fél tonna zöldség került a hajléktalanszállók lakóinak asztalára

Hogy mi a BBM "Seeds of Hope" projektjének a lényege? Örökbe kell fogadni egy magot, nevelgetni, majd átadni annak, akinek a legnagyobb szüksége van rá.

Tehát a magok szó szerint bevetésre kerülnek, egy nemes cél érdekében.

A kis növénykéket ezután a szálló lakói nevelik tovább, hogy nyáron friss és egészséges zöldség kerülhessen az asztalukra. Tehát magról nevelik a növényeket, majd örökbe adják őket a lakóknak, akik szó szerint élvezhetik a saját munkájuk gyümölcsét. A növények gondozása a szociális munkások és az ott élők feladata.

Az újkeletű projekttel az agglomerációban lévő hajléktalanokat célozzák meg, akiknél van lehetőség kert használatára. Idén például a budaörsi Menedékház Alapítványhoz, és a jövőben folyamatosan is több más, Budapest környéki és vidéki hajléktalan szállóhoz valamint átmeneti otthonhoz is juttatnak el a felnevelt palántákból. 

Önkéntes "nevelőként" megtapasztalható, hogy minimális ráfordítással és odafigyeléssel egész nyáron kamatoztatható a befektetett munka. A projektvezetőktől hasznos tanácsok sajátíthatóak el annak érdekében, hogy a palánták sikeresen adoptálhatóak lehessenek.

A projekt keretében ebben az évben fél tonna zöldség került a hajléktalanszállón élő emberek asztaláraBudapest Bike Maffia (BBM) szerint. Februárban történt a zöldségmagvak "örökbefogadása", amelyeket aztán palántákká neveltek. A máodik csapat a budapesti agglomerációban élő hajléktalanszállók lakói voltak, akik átvették a kis növénykéket, majd ezeket már itt gondozták. A közös munka olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy az akció keretében több mint 500 kg zöldség (uborka, paradicsom, paprika) termett, amit az otthonok lakói kaptak meg.

A sikert látva a BBM elhatározta, hogy jövő februárban is újraindítják a programot, még nagyobb volumenben, minél több intézmény bevonásával. A kérésük az, hogy aki csak teheti, fogadjon örökbe néhány zöldségmagot és neveljen belőlük erős palántákat.