Interjú Szebenyi Péterrel, a JÖN Alapítvány elnökével

2019. 02. 08.

Interjú Szebenyi Péterrel, a JÖN Alapítvány elnökével

A 2019. január 31-én az Új Nemzedék Központ által megtartott „Több leszel, ha teszel” önkéntes konferencián és fórumon beszélgettünk Szebenyi Péterrel, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány elnökével. A JÖN Alapítvány, egy környezettudatossággal foglalkozó független és önkéntes szervezet, számos természetvédelmi tevékenység és esemény szervezője.

Mesélj kicsit magatokról! Mit kell tudni a JÖN Alapítványról, milyen céllal jött létre?

A JÖN Alapítvány egy környezetvédelmi szervezet, aminek a története 2016. január elsejéig nyúlik vissza. Ekkor indítottam el ugyanis a hulladekvadasz.hu weboldalt, az illegális hulladéklerakás elleni küzdelemben jegyében. Az oldal működése egyszerű: bárki, aki illegális szemétlerakást észlel, az nálunk jelentheti a problémát, mi pedig - az illetékes hatóság bevonásával - megtesszük a szükséges lépéseket, a szemét eltávolítása érdekében. Már két hónap után viszonylag komoly visszhangja lett a tevékenységünknek, ami motivált minket a folytatásban. A weboldalon többféle rovat indult, és belekezdtünk olyan környezetvédelemmel kapcsolatos események szervezésébe is, amelyek hamar népszerűvé váltak az emberek körében. A szerteágazó tevékenységeink összefogása érdekében hoztuk létre a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványt, röviden a JÖN-t, aminek célja tulajdonképpen a környezettudatosságra való nevelés és a természetvédelem népszerűsítése.

Ezek szerint már a születésétől fogva részt veszel a szervezet életében. Mi a helyzet a többiekkel?

Az elmúlt időszakban nagyon sok olyan önkéntessel dolgozott együtt az alapítvány, akik kifejezetten hozzánk jelentkeztek. Szerencsére már egy viszonylag aktív közösséget is sikerült kialakítanunk, nem csak Budapesten, hanem már Debrecenben is jelen vagyunk. Miskolcon most alakulunk, valamint Szegedről is érkezett megkeresés egy ottani csapat kialakításával kapcsolatban. A hulladekvadasz.hu egy olyan honlap, ahova az ország egész területéről be lehet jelenteni az illegális szemétlerakást, alapítványunk ezt a kezdeményezést szeretné folytatni önkéntesek bevonásával.

Miből áll a tevékenységetek, milyen programokat szerveztek?

Egyik legnagyobb eseményünket tavaly szeptemberben tartottuk, a World Cleanup Day keretében. Ekkor rendeztük meg a Dunamentő kalandot, amire körülbelül 400 ember jött el, és segített kitakarítani a pesti rakpartot a Szabadság híd és a Lánchíd között. Négy óra alatt, három konténernyi szemetet sikerült összeszedni. Egyéb programokat is szervezünk, gondolok itt többek között a Gamer Show-n felállított dühöngő szobára, vagy a „plogging”-ra, azaz a szemétszedő futásra. Az alapítványnak ezek mellett vannak országos kampányai is, amelyek az egyes környezetet érintő kérdésekre hívják fel a figyelmet, például az eldobott cigicsikkek káros hatásaira, vagy a komposztálás fontosságára.

Hogy lehet ezekhez a programokhoz csatlakozni?

Alapvetően a jonalapitvany.hu és a hulladekvadasz.hu weboldalakon lehet tájékozódni a velünk kapcsolatos programokról. Az alapítvány oldalán minden hozzánk kapcsolódó hírt és információt meg lehet találni.

Mik a terveitek a jövőre nézve, milyen programokra számíthatunk?

Most szervezzük a csikkmentes február elnevezésű kampányunkat, a tavasztól pedig a csomagolásmentességre hívjuk majd fel a figyelmet, illetve egy fenntarthatósági roadshow-t is szervezünk, amit Budapesten, és több magyarországi városban szeretnénk megrendezni. Ennek a megvalósításához gyűjtünk éppen adományokat több közösségi felületen is, a cél természetesen a környezettudatosság és a természetvédelem népszerűsítése.

Érdekel az önkéntesség, becsatlakoznál a JÖN munkájába? Az oldalukon itt, Facebookon pedig itt találod meg őket.