A fiatalok ismeretei és készségei is gyarapodnak.

2019. 04. 17.

Önkéntes munkák vállalásával a szakmát vagy a továbbtanulás irányát kereső fiatalok ismeretei és készségei is gyarapodnak, ráadásul a mentők mellett megtanulhatnak segítséget nyújtani is - mondta Novák Katalin, az Országos Mentőszolgálat önkéntes programja első végzőseinek szerdai oklevélátadásán.

A több mint 5 milliárd forintos keretösszegű, "Önkéntesség személyre szabva" elnevezésű Széchenyi 2020 projekt keretében 3 ezer 18-22 év közötti fiatalt szólítanak meg. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár bízik a projekt népszerűségében, és abban, hogy ezzel megkönnyítik a fiatalok pályaválasztását. A projekt keretében eddig csaknem 1300-an végeztek már önkéntes tevékenységet - fogalmazott.

Az önkéntességet kipróbáló fiatalok az egészségügy mellett a szociális és a katasztrófavédelmi intézmények, valamint a fegyveres testületek munkájába is betekinthetnek, így számos szakmához kerülhetnek közelebb, és könnyebben eldönthetik, akarnak-e az adott területen dolgozni vagy sem.

Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója az elismerések átadásakor a fiatalok, a "leendő bajtársak" előtt felidézte, hogy 1887-ben Lipótvárosban létesült, Európában másodikként a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület.

Célkitűzéseik között fontosnak tartják a lakosság életmentő ismereteinek bővítését, a segítő hivatás, az elsősegélynyújtás népszerűsítését, a pályaválasztás előtt álló fiatalok megszólítását. Elmondta, a tavaly elindított "Legyél hős!" programban százötven pályakezdő fiatal tölthetett fél évet a mentőszolgálatnál; eközben mentőápolói ismeretekkel gazdagodhattak, segíthették a mentők munkáját, és idegen nyelvi képzést is kaptak.

Az első csoportba hét megyéből, harmincnégy fiatal jelentkezett, akik megismerhették az egészségügy világát és a szakterület által kínált karrierlehetőségeket is. Fontos eredménynek mondta, hogy az önkéntesek közül tizenketten már jelezték, hogy a mentőszolgálatnál szeretnének elhelyezkedni.

Forrás: MTI