Szervezeteknek

Kedves Látogatónk! Kedves jövőbeli Partnerünk!

Az önkéntes segítés egyik lehetőségeként az un. közérdekű önkéntes tevékenység alapvető szabályait határozza meg a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló, 2005-ben elfogadott törvény (2005. évi LXXXVIII. törvény), melynek köszönhetően egyértelműbb kereteket kapott az önkéntesség fogalma, kiemelten a közérdekű önkéntes tevékenység fogalma. Presztízst és státuszt adott az önkénteseknek, és segíti a fogadó szervezeteket, hiszen világosan deklarálja a kompenzációs lehetőségek kereteit (pl. adó- és járulékmentes költségtérítés). Egyéb önkéntes tevékenység a törvény hatályán kívül is végezhető, szervezhető, ám a törvényben meghatározott juttatásokat a fogadó szervezet csak akkor nyújthatja járulékmentesen – az önkéntes számára pedig adómentes módon –, ha bejelentkezik a törvény hatálya alá, vagyis a közérdekű önkénteseket fogadó szervezetek nyilvántartásába.

A közérdekű önkénteseket fogadó szervezetek nyilvántartásáról bővebb információt (keresés a regisztrált szervezetek között, bejelentés módja, formája, szükséges űrlapok stb.) a Civil Információs Portálon találhat.

Mit nyújt az onkentes.gov.hu?

Honlapunk azt a célt szolgálja, hogy az önkéntesség területén összekösse a keresleti és a kínálati oldalt, és ezáltal az önkéntesség egyre elterjedtebbé váljon. Az önkéntes tevékenység nem csak az önkéntes által nyújtott segítséget jelenti, de kölcsönös tanulási folyamat, ahol egy szervezet erőforrásai kiegészülhetnek, és új impulzusokkal frissülhetnek fel. Regisztrációval lehetősége van meghirdetni önkéntes pozíciót, illetve akár közvetlenül megtalálni az Ön számára legmegfelelőbb potenciális önkéntest, önkénteseket.

Jelen honlap elsősorban a hazai önkéntesség előmozdítását szolgálja, ugyanakkor külföldön végzett tevékenységekre is fel kívánjuk hívni a figyelmet.