Nemzeti Önkéntes Tanács segíti a társadalmi és közösségi szerepvállalás ösztönzését

2018. 11. 08.

Nemzeti Önkéntes Tanács segíti a társadalmi és közösségi szerepvállalás ösztönzését

A Nemzeti Önkéntes Tanács olyan közös fórum, ahol az önkéntesség területén tevékenykedő, felelősséggel bíró civil, egyházi és gazdasági szereplők, továbbá a kormányzati szakpolitika irányítói megoszthatják egymással tapasztalataikat, jó gyakorlataikat. Ma Magyarországon a fiatalok és az idősek körében egyaránt egyre népszerűbb az önkéntesség, az önkéntes tevékenységet végzők száma folyamatosan nő – mondta beszédében a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteken, Budapesten, a tanács ülésén.

Novák Katalin hangsúlyozta, cél, hogy minél több ember életének szerves része legyen az önkéntes tevékenység, majd kiemelte, idén közel 60 ezer érettségiző fiatal vett részt iskolai közösségi szolgálatban. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkéntesség kultúráját csak úgy lehet megalapozni, ha a programban részt vevő fiataloknál 5-10 év múlva előhívhatók lesznek azok az emlékek, tapasztalatok, amiket az ilyen lehetőségek alatt szereztek. Jövő tavasszal egy nagymintás, reprezentatív kutatást indít a kormány a közösségi szolgálatról és az önkéntes tevékenységről, 2000 fő bevonásával.

A tanácsülésen Novák Katalin ismertette az „Önkéntesség személyre szabva” projektet is, amely 5 milliárd forintból, 40 nyertes pályázaton keresztül támogatja a fiatalok tapasztalatgyűjtését, ismereteik, készségeik bővítését.

Az ülés további részében Gábor Miklós a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia képviseletében összefoglalta  a „72 óra kompromisszum nélkül” országos akció idei, jubileumi rendezvényének tapasztalatait, Péhl Diána, a Külgazdasági és Külügyminisztérium osztályvezetője ismertette az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest (EVHAC) feladatait, Varga László és Vad Lilla, a  Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány munkatársai pedig nyertes pályázatukon keresztül bemutatták, hogyan lehet pályaorientációs kihívásokkal küzdő,18-21 éves fiatalokat az önkéntesség segítségével a tudatos pályaválasztás felé terelni, hogy önmagukat ismerő, egzisztenciájukat tudatosan építő felnőttekké váljanak.